Mange terapeuter siger, at ingen mennesker er født med lavt selvværd, men at det kommer som følge af begivenheder i livet. Desværre er der rigtigt mange danskere, der lider af problemer med selvtilliden, og det kan der være flere grunde til. Her er nogle af de mest almindelige.

Stress

Vi oplever ofte stress i forbindelse med de obligationer vi har i livet, og nogle gange også i forbindelse med de ting, der sker for os rent personligt. Stress fjerner fokus fra de ting, der virkeligt betyder noget, men heldigvis er der mange måder at modvirke stress på. Blandt andet ved motion, meditation og flere andre metoder.

Modgang på arbejdet

Mange kan nok nikke genkendende til dette. Modgang på arbejdet kan nemt føre til lavt selvværd. For eksempel hvis vi føler os underlønnede, hvis det sociale element ikke er så godt på arbejdet, eller hvis vi simpelthen bare har for mange opgaver at se til. Et balanceret arbejdsliv er at foretrække, for arbejdet fylder rigtigt meget i vores liv.

Overtænkning

Nogle mennesker, især de indadvendte, har det med at overtænke. Selvom overtænkning i enkelte tilfælde kan være positivt, fx når vi skal lægge en plan, så kan det også være en dårlig vane, når vi overtænker ting, der stresser os, eller når det simpelthen bare er ting uden betydning. Nogle gange kan overtænkning stå i vejen for stabil søvn, da det ofte sker om aftenen. Overtænkning er dog vanskeligt at stoppe, så løsningen er typisk at tale mere med andre om de ting, der trykker dig.

Dovenskab

Dovenskab er ikke altid et valg. Nogle gange er det en rytme, man kommer ind i. Det fører ofte til mangel på mening i hverdagen, samt mangel på resultater. Hvis du føler dig doven, og du gerne vil ændre på tingene, så forsøg gradvist at tilføje flere aktiviteter i hverdagen. Det behøver ikke at ændre sig fra én dag til den næste, men gradvist kan man gøre op med at være doven. Dog kræver det, at man har lysten til det.

Dårlige vaner

Har du mange dårlige vaner, som fører i den forkerte retning? Det kan for eksempel være overspisning, rygning, overforbrug af alkohol, for meget tv og computer, eller noget helt andet. Gode vaner har det med at forbedre livskvaliteten og selvværdet, mens dårlige vaner ofte giver et lavere selvværd. Det kan være enormt svært at bryde vaner, men det er dog muligt – og det giver rigtigt mange fordele, når først processen starter.

Dårlig form

Dette punkt hænger måske lidt sammen med det forrige. Mange mennesker lægger stor vægt i deres udseende, og hvis vi er i dårlig form rent fysisk, kan det hurtigt gå ud over selvværdet. At komme i form er reelt ikke svært – det kræver bare en indsats. Hvis du ikke er tilfreds med din krop, så forsøg at følge en lidt anderledes kost og dyrke motion et par gange om ugen. Ifølge forskning er kost og motion de allerbedste ting, du kan gøre for at få mere selvtillid.

Potensproblemer

Noget andet som gør ondt på rigtigt mange mænds selvværd er potensproblemer. Mænd lægger stor vægt på præstationen i sengen, så hvis der er rejsningsbesvær, kan det betyde meget mentalt. Impotens kan både være psykisk og fysisk, men uanset hvad så er det en ret almindelig årsag til lavt selvværd blandt mænd. Derfor handler det om at få problemet løst. Sexologer og terapeuter kan hjælpe dig ud af psykisk impotens, mens en læge potentielt kan vejlede, når det gælder fysiske potensproblemer.

Sociale medier

Vi lever i en tid, hvor stort set alle bruger sociale medier. De ting, som vi ser på Instagram, Facebook og Twitter, har dog ikke altid så meget med virkeligheden at gøre. Vi ser kun alle højdepunkterne, og mange billeder har været igennem filters. Det skaber en enormt høj standard blandt andre, som vi ikke altid føler, at vi kan leve op til selv. Løsningen: Brug mindre tid på de sociale medier når det gælder underholdning, og læg mere vægt på de reelle sociale interaktioner!

Alder

Alder er i sig selv ikke et problem. Men mange personer, både mænd og kvinder, føler, at de ikke har opnået nok ud fra deres alder. Det fører også indimellem til lavt selvværd og sågar midtlivskriser. Samtidig er det dog god motivation til at komme i gang med noget. Derfor behøver det ikke at være dårligt. Det er blot rart at vide, hvordan en højere alder skal håndteres i forbindelse med selvværdet.

Personlige traumer

Den måske største grund har vi til sidst: Personlige traumer fra fortiden kan betyde rigtigt meget. Det er samtidig et felt, der dækker bredt, og som er svært at gå i dybden med her – så den bedste løsning er næsten altid at søge hjælp fra en psykolog eller samtaleterapeut.