Plast er udbredt og et meget anvendt materiale i mange forskellige sammenhæng. Det er dog de færreste, som har en forståelse for, hvad plast helt konkret også bliver brugt til og hvordan. Termoplast bruges blandt andet til Plastplader, hvilket er langt mere omfattende end, hvad folk lige går og tror. Læs mere heromkring, hvad det principielt indebærer.

Hvad er plast?

Plast findes overalt, hvor man kigger. Plast findes i mange farver og former, men det findes også med mange forskellige egenskaber. Når der nævnes, at plast findes overalt, så skyldes det, at der på markedet tilbydes flere tusind plasttyper.

Helt overordnet bliver plast opdelt i to forskellige hovedgrupper.

  • Termoplast
  • Hærdeplast

Termoplast er af den egenskab, at det smelter ved opvarmning. Det bliver derefter hårdt igen ved nedkøling. Tværtimod er hærdeplast ikke muligt at omforme. Det vil sige, at når hærdeplast først er formet, så vil det ved opvarmning ikke kunne blive blødt igen.

Plastplader

Som tidligere nævnt laves plastplader af termoplast. Makromolekylerne inden i plastet ligger helt sammenfiltret, der igen er med til at udforme det ønskede produkt. Dette er dog også med til at give det holdbare fysiske egenskaber. Selve egenskaben med omsmeltningen bruges over mange gange for at få det bedste resultatet. Besynderligt nok så har termoplast ingen defineret kogepunkt eller smeltepunkt.

Plastplader laves af mange forskellige materialer. Alt efter hvilken anledning og sammenhæng, man ønsker at investere i pladerne, vil der altså være en bedst mulig løsning i den pågældende situation. Følgende materialer er blot et lille udvalg i forhold til mulige plasttyper:

  • PP
  • POM
  • PUR
  • PEEK

Plastplader kan produceres i ønskede størrelser og former. Derudover kan man også få plastplader i et utal af forskellige farver. Alle materialerne vil som nævnt have forskellige egenskaber. Alt i alt vil plastplader altså kunne produceres efter helt egne præferencer og ønsker.

Plastplader med tilbehør

De fleste materialer kan leveres med eksempelvis tilsætningsmaterialer. Dette kan være en fordel i mange forbindelser. Derudover kan plastpladerne leveres som elektrisk ledende. I brancher ville denne funktion netop være grundlaget for købet.

Sidst kan pladerne leveres med glas, kulfiber og smøremiddel. Igen kan dette være en fordel.